<\/span><\/h3>\nA wi\u0119c, zaczynamy od g\u0142\u00f3wnego przepisu<\/b>, czyli jak si\u0119 robi pankejki. To naprawd\u0119 proste, obiecuj\u0119!<\/p>\n
Sk\u0142adniki:<\/b>
\n– 1 i 1\/2 szklanki m\u0105ki
\n– 3 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia
\n– szczypta soli
\n– 1 \u0142y\u017cka cukru
\n– 1 jajko
\n– 1 i 1\/4 szklanki mleka
\n– 3 \u0142y\u017cki rozpuszczonego mas\u0142a (lub oleju ro\u015blinnego)<\/p>\n
Przygotowanie:<\/b>
\n1. W du\u017cej misce wymieszaj wszystkie suche sk\u0142adniki: m\u0105k\u0119, proszek do pieczenia, s\u00f3l<\/b> oraz cukier<\/b>.
\n2. W osobnej misce rozbij jajko<\/b>, dodaj do niego mleko<\/b> oraz rozpuszczone mas\u0142o<\/b>.
\n3. Po\u0142\u0105cz obie masy razem, r\u00f3bc\u0105c to tylko delikatnie mieszaj\u0105c – mamy tu nieco b\u0142\u0119d\u00f3w stylistycznych, ale wiecie o co chodzi. Pankejki t\u0119 puszysto\u015bci zawdzi\u0119czaj\u0105 w\u0142a\u015bnie temu, \u017ce nie mieszamy ciasta za du\u017co!
\n4. Rozgrzej patelni\u0119 na \u015brednim ogniu, mo\u017cesz te\u017c u\u017cy\u0107 odrobin\u0119 oleju, \u017ceby placki nie przywiera\u0142y.
\n5. Kiedy ju\u017c wszystko b\u0119dzie gotowe, sma\u017c<\/b> ma\u0142e porcje ciasta na patelni, a\u017c z jednej strony b\u0119d\u0105 mi\u0119kko z\u0142ociste, potem przewr\u00f3\u0107 je<\/b> i sma\u017c jeszcze chwil\u0119 po drugiej stronie. I voil\u00e0 – oto jak si\u0119 robi pankejki!<\/p>\n<\/span>Faworki – s\u0142odka alternatywa dla fan\u00f3w plack\u00f3w<\/span><\/h3>\nJak by\u0142em ma\u0142ym dzieckiem, moja babcia cz\u0119sto mnie rozpieszcza\u0142a, na przyk\u0142ad robi\u0105c faworki. Je\u015bli chcecie si\u0119 nauczy\u0107 jak si\u0119 robi faworki<\/b>, to nie jest to wiele trudniejsze od pankejk\u00f3w.<\/p>\n
Wystarczy przygotowa\u0107 ciasto z m\u0105ki, cukru pudru, \u017c\u00f3\u0142tek jajek, spirytusu oraz \u015bmietany<\/b> – dok\u0142adne proporcje znajdziecie w przepisie. Ciasto wa\u0142kujemy, tniemy na paski, kt\u00f3re jeszcze przek\u0142adamy przez \u015brodek – to daje im charakterystyczny kszta\u0142t. Faworki sma\u017cymy na g\u0142\u0119bokim t\u0142uszczu, a potem oczywi\u015bcie posypujemy cukrem pudrem.<\/p>\n<\/span>Krewetki, paszteciki i p\u0105czki – inne inspiracje kulinarne<\/span><\/h3>\nJe\u015bli pankejki i faworki to dla Was za ma\u0142o, warto sprawdzi\u0107 przepisy na inne smako\u0142yki<\/b>. Jak si\u0119 robi krewetki?<\/b> Wszystko zale\u017cy od waszych upodoba\u0144, mo\u017cna je przygotowa\u0107 na wiele sposob\u00f3w, np. sma\u017cy\u0107 na patelni z czosnkiem i imbirem czy dusi\u0107 w sosie pomidorowym. Kluczem do sukcesu jest dobry produkt i odpowiednie przyprawy.<\/p>\n
Nieco bardziej pracoch\u0142onne s\u0105 paszteciki i p\u0105czki<\/b>. Paszteciki to przede wszystkim knajacka klasyka – mi\u0119sny farsz<\/b> zawini\u0119ty w ciasto francuskie, cz\u0119sto dodawana jest tak\u017ce jajko. S\u0105 przepyszne zar\u00f3wno na zimno, jak i na gor\u0105co. Natomiast jak si\u0119 robi p\u0105czki<\/b>? Ciasto dro\u017cd\u017cowe, kt\u00f3re sma\u017cymy na g\u0142\u0119bokim t\u0142uszczu. Tradycyjnie nadziewane s\u0105 konfitur\u0105 r\u00f3\u017can\u0105, ale obecnie wariacje s\u0105 nieograniczone.<\/p>\n<\/span>Sklejka, cho\u0107 nie jest jadalna, tak\u017ce mo\u017ce si\u0119 przyda\u0107<\/span><\/h3>\nOczywi\u015bcie pankejki, faworki czy paszteciki to jedno, ale warto wiedzie\u0107 tak\u017ce jak si\u0119 robi sklejk\u0119<\/b>. Cho\u0107 nie ma to zwi\u0105zku z kuchni\u0105, nie zaszkodzi zna\u0107 takie ciekawostki. Sklejka to materia\u0142 budowlany, kt\u00f3ry wytwarzany jest z cienkich warstw drewna przyklejonych do siebie. Cho\u0107 nie mo\u017cna jej zje\u015b\u0107, ma szerokie zastosowanie w bran\u017cy meblowej oraz budowlanej. <\/p>\n
Tak wi\u0119c, oto kilka przepis\u00f3w i informacji, kt\u00f3re s\u0105 odpowiedziami na wasze pytania. Pami\u0119tajcie, \u017ce gotowanie i wiedza o r\u00f3\u017cnych rzeczach zawsze si\u0119 przydaj\u0105!<\/p>\n
<\/span>Opanuj sztuk\u0119 tworzenia pysznych potraw i poznaj tajniki sklejki<\/span><\/h3>\nW tym artykule odnajdziemy przepisy na smaczne i puszyste pankejki<\/b>, zachwycaj\u0105ce faworki<\/b>, kt\u00f3re swoj\u0105 s\u0142odycz\u0105 umil\u0105 ka\u017cde popo\u0142udnie. Spr\u00f3bujemy r\u00f3wnie\u017c swoich si\u0142 w przygotowaniu r\u00f3\u017cnorodnych krewetek<\/b>, a tak\u017ce tradycyjnych pasztecik\u00f3w<\/b> z mi\u0119sem i jajkiem. Spora dawka s\u0142odyczy zwi\u0105zana jest z wyrobem dro\u017cd\u017cowym, jakim s\u0105 p\u0105czki<\/b> – nadziewane r\u00f3\u017cnymi smakowito\u015bciami, b\u0119d\u0105 idealne dla ka\u017cdego. Interesuj\u0105cym tematem, cho\u0107 niestosownym do wykorzystania w kuchni, jest r\u00f3wnie\u017c wytwarzanie sklejki<\/b>, kt\u00f3ra ma istotne zastosowanie przy budowie oraz w produkcji mebli. Zatem, przygotujmy si\u0119 na kulinarne do\u015bwiadczenia oraz gar\u015b\u0107 praktycznej wiedzy z zakresu budowlanego!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"Pankejki, czyli ameryka\u0144skie placki, to jedno z najbardziej popularnych da\u0144 na \u015bniadanie na ca\u0142ym \u015bwiecie. Ich puszysta konsystencja…\n","protected":false},"author":1,"featured_media":3892,"comment_status":"","ping_status":"","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"csco_singular_sidebar":"","csco_page_header_type":"","csco_page_load_nextpost":"","csco_post_video_location":[],"csco_post_video_url":"","csco_post_video_bg_start_time":0,"csco_post_video_bg_end_time":0,"footnotes":""},"categories":[238,212,214],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3893"}],"collection":[{"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3893"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3893\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3892"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3893"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3893"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3893"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}