<\/span><\/h3>\nGotowanie na parze cieszy si\u0119 coraz wi\u0119ksz\u0105 popularno\u015bci\u0105, a to za spraw\u0105 tego, \u017ce jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Zdrowe gotowanie na parze<\/b> polega na tym, \u017ce potrawy nie maj\u0105 kontaktu z wod\u0105, dzi\u0119ki czemu zachowuj\u0105 swoje warto\u015bci od\u017cywcze. Przygotowanie posi\u0142k\u00f3w w ten spos\u00f3b nie musi by\u0107 jednak trudne czy d\u0142ugotrwa\u0142e – wystarczy pozna\u0107 kilka podstawowych zasad i sposob\u00f3w na gotowanie konkretnych produkt\u00f3w. Przejd\u017amy wi\u0119c do konkretnych przyk\u0142ad\u00f3w!<\/p>\n<\/span>Jak gotowa\u0107 kalmary na parze?<\/span><\/h3>\nChyba nie ma nic smaczniejszego ni\u017c mi\u0119kkie, soczyste kalmary, kt\u00f3re przygotowane na parze zachowuj\u0105 sw\u00f3j delikatny smak. Aby ugotowa\u0107 kalmary na parze<\/b>, najpierw musisz oczy\u015bci\u0107 je (zdj\u0105\u0107 sk\u00f3r\u0119, usun\u0105\u0107 r\u00f3\u017cowe nitki oraz wn\u0119trze z dziobem). Nast\u0119pnie pokr\u00f3j kalmary w pier\u015bcienie lub wi\u0119ksze kawa\u0142ki. Przygotuj parowar z niewielk\u0105 ilo\u015bci\u0105 wody (grubo\u015b\u0107 warstwy oko\u0142o 2 cm) i umie\u015b\u0107 tam kalmary. Gotuj na parze przez oko\u0142o 3-5 minut – wa\u017cne, aby kalmary nie by\u0142y zbyt d\u0142ugo gotowane, gdy\u017c staj\u0105 si\u0119 twarde i gumowate. Podawa\u0107 mo\u017cna z ulubionymi warzywami czy innymi dodatkami.<\/p>\n<\/span>Jak przygotowa\u0107 kartacze na parze?<\/span><\/h3>\nKartacze s\u0105 pysznym daniem kuchni polskiej, kt\u00f3re mo\u017ce by\u0107 tak\u017ce przygotowane na parze. Gotowanie kartaczy na parze<\/b> to \u015bwietna alternatywa dla tradycyjnych metod, gdy\u017c nie s\u0105 sma\u017cone ani nie trac\u0105 swojego smaku, jaki maj\u0105 po ugotowaniu w wodzie. Aby zrobi\u0107 kartacze, potrzebujesz ziemniak\u00f3w, m\u0105ki pszennej, cebuli oraz mi\u0119sa mielonego z przyprawami. <\/p>\n
Po uformowaniu odpowiednich kluseczek, kt\u00f3re zawieraj\u0105 farsz, umie\u015b\u0107 je na specjalnej kratce lub sitku nad garnkiem z gotuj\u0105c\u0105 si\u0119 wod\u0105. Przykryj i gotuj przez oko\u0142o 20-25 minut, a\u017c kartacze b\u0119d\u0105 mi\u0119kkie i elastyczne. Mo\u017cesz je podawa\u0107 z t\u0142uczonymi ziemniakami, kiszon\u0105 kapust\u0105 czy dowolnym sosem.<\/p>\n
<\/span>Jak gotowa\u0107 makaron na parze?<\/span><\/h3>\nZastanawiasz si\u0119, czy gotowanie makaronu na parze<\/b> b\u0119dzie smaczne? Oczywi\u015bcie! Ten spos\u00f3b pozwala na przygotowanie makaronu al dente, czyli takiego, kt\u00f3ry jest lekko twardy i po prostu doskonale smakuje. Wystarczy tak naprawd\u0119 umie\u015bci\u0107 makaron na specjalnym sicie lub w specjalnym koszyczku do gotowania na parze i postawi\u0107 go nad garnkiem z gotuj\u0105c\u0105 si\u0119 wod\u0105. Czas gotowania to oko\u0142o 8-10 minut – zale\u017cy od grubo\u015bci makaronu. Tak przygotowany makaron b\u0119dzie idealn\u0105 baz\u0105 dla wielu da\u0144!<\/p>\n<\/span>Idealny spos\u00f3b na ugotowanie b\u00f3b na parze<\/span><\/h3>\nB\u00f3b to warzywo, kt\u00f3re warto je\u015b\u0107, gdy\u017c dostarcza wielu witamin i minera\u0142\u00f3w. Aby ugotowa\u0107 b\u00f3b na parze<\/b>, wystarczy tylko umie\u015bci\u0107 go w specjalnym koszyczku na warzywa do gotowania na parze i postawi\u0107 nad garnkiem z gor\u0105c\u0105 wod\u0105. Gotowa\u0107 powinni\u015bmy przez oko\u0142o 8-12 minut, a\u017c b\u00f3b b\u0119dzie mi\u0119kki zar\u00f3wno wewn\u0105trz, jak i na zewn\u0105trz. Po ugotowaniu b\u00f3b smakuje znakomicie z dodatkiem odrobin\u0105 mas\u0142a i szczypiorku.<\/p>\n<\/span>Podsumowanie<\/span><\/h3>\nGotowanie na parze to doskona\u0142y spos\u00f3b na zachowanie smaku i warto\u015bci od\u017cywczych potraw. Proste przepisy na kalmary, kartacze, makaron czy b\u00f3b pozwol\u0105 Wam na r\u00f3\u017cnorodzenie posi\u0142k\u00f3w oraz cieszenie si\u0119 zdrowymi daniami, w kt\u00f3rych nie brakuje naturalnych sk\u0142adnik\u00f3w.<\/p>\n
<\/span>Porady kulinarne: odkryj sekrety gotowania na parze<\/span><\/h3>\nW artykule poznali\u015bmy wiele przydatnych informacji na temat przyrz\u0105dzania potraw na parze, kt\u00f3re pozwala na zachowanie warto\u015bci od\u017cywczych i smaku produkt\u00f3w. Dzi\u0119ki prostej i zdrowej metodzie gotowania na parze, kalmary staj\u0105 si\u0119 mi\u0119kkie i soczyste, wystarczy gotowa\u0107 je przez 3-5 minut. Kartacze, znane z polskiej kuchni, r\u00f3wnie\u017c mog\u0105 by\u0107 przygotowane t\u0105 metod\u0105 – ugotowane na specjalnej kratce lub sitku przez 20-25 minut. Makaron gotowany na parze zyskuje tekstur\u0119 al dente, idealn\u0105 dla da\u0144 na bazie makaronu – gotujemy go przez 8-10 minut. B\u00f3b za\u015b po 8-12 minutach gotowania na parze staje si\u0119 delikatny i mi\u0119kki. Odkrywaj nowe smaki i ciesz si\u0119 zdrowymi, smacznymi potrawami, gotuj\u0105c na parze!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"Gotowanie na parze to znakomity spos\u00f3b przygotowywania potraw, kt\u00f3ry pozwala zachowa\u0107 smak, tekstur\u0119, a tak\u017ce witaminy i minera\u0142y…\n","protected":false},"author":1,"featured_media":3874,"comment_status":"","ping_status":"","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"csco_singular_sidebar":"","csco_page_header_type":"","csco_page_load_nextpost":"","csco_post_video_location":[],"csco_post_video_url":"","csco_post_video_bg_start_time":0,"csco_post_video_bg_end_time":0,"footnotes":""},"categories":[231,212,214],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3875"}],"collection":[{"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=3875"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/3875\/revisions"}],"wp:featuredmedia":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media\/3874"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=3875"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=3875"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/jadlomania.pl\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=3875"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}